Jarenlang heeft het leger civiele drones zoals de DJI Mavic 3 Pro en andere modellen gebruikt. Eind 2020 heeft de Nederlandse ministerie van Defensie ervoor gekozen om meer te investeren in drones. Deze civiele drones voldoen simpelweg niet meer aan de militaire eisen. In de komende jaren zal er 16 miljoen euro worden geïnvesteerd in drones. Dit zullen tricopters zijn van AtlasPro en nanodrones van Black Hornet. Met Rusland die bij Oekraïne voor de deur staat hebben we nu wel het beste materiaal nodig om ons hier goed op voor te bereiden. De DJI Mavic 3 Pro is een knap staaltje techniek dat uit te breiden is met een geheugenkaart, type micro SD kaart van 512 GB. Zelfs met deze specificaties kom je niet meer in het assortiment van het leger:

Aantal propellers4
Aantal gimbal assen3
FunctiesObstakel-ontwijktechnologie, Opklapbaar, Video streaming
Video resolutieFull HD, 4K, Cinema 4K
Max. snelheid68.4 km/u
Max. stijgsnelheid8 m/s
Camera resolutie20 MP

Wil je ook meer lezen over een ander model van de drone leverancier DJI, lees dan ook vooral dit artikel!

Radiocommunicatie, informatie wint de strijd

Voor de DJI Mavic 3 Pro drone is een micro SD kaart geschikt. Voor deze drone is de geheugenkaart van Samsung bijvoorbeeld een goede keuze.

De drones van DJI zoals de DJI Mavic 3 Pro zijn afhankelijk van 2.4 GHz band golflengte. Het leger gebruikt vaak drones als verbetermiddel voor de radiocommunicatie door ze uit te rusten met een steunzender. Echter wil Defensie niet dat er data uitgelekt wordt. Denk hierbij aan flight logs en locatie gegevens. Als deze data uitlekt naar de servers in Rusland kan het grootse gevolgen hebben. Het is daarentegen wel van belang dat er constant gecommuniceerd wordt met de drone. Informatie vergaren en dit opslaan op een micro SD kaart is niet ideaal. Dit komt omdat de drone onderweg onderschept kan worden. Dan gaat alle data op de micro SD kaart verloren. Voor de consument is dit natuurlijk niet relevant en kan er een gekozen worden voor bijvoorbeeld de Samsung Pro Plus micro SD kaart.

Belangrijke functies van militaire drones

Twee drones die worden vergeleken met elkaar op geschiktheid voor het leger. De Atlas PRO en de DJI Mavic 3 Pro.

De AtlasPRO van Atlas Dynamics kan uitgerust worden met verschillende camera’s. Denk hierbij aan RGB-camera’s met 10x zoom, nacht camera’s en warmtebeeldcamera’s. Hiermee kunnen de kampen van Rusland onderzocht worden. Zo verkrijg je informatie zoals troepgrootte en wat voor artillerie ze hebben. Een andere reden dat er gekozen wordt voor een merk zoals Atlas Dynamics is dat deze in de Verenigde Staten of in Europa worden gefabriceerd. Een merk zoals DJI wordt steeds vaker in slecht daglicht gezet omdat dit een Chinees merk is en wellicht banden heeft met de Chinese overheid. Wederom door angst voor het uitlekken van gevoelige informatie is dit dus een keuze die afvalt.

Waarom de consument beter bij DJI kan blijven

Voor het schieten van mooie beelden is de drone DJI Mavic 3 Pro geschikt. Sla alle beelden op, op jouw micro SD kaart.

Deze drones hebben een hoog prijskaartje. Een military-grade drone kost namelijk tussen de €30.000 en €100.000. De drones van Atlas Dynamics worden aan elkaar gekoppeld en sturen hun signalen door naar een iPad. Hier wordt alle data opgeslagen op een micro SD kaart of een server. Op deze manier kan de drone met gevoelige informatie op de micro SD kaart niet onderschept worden door bijvoorbeeld Rusland omdat de iPad veilig op de basis is. De drones van Atlas Dynamics zullen terug naar de basis gaan als de batterij te laag is. Er wordt vlak daarvoor al een nieuwe drone gestuurd zodat het camerabeeld niet onderbroken wordt.

Dit zijn natuurlijk geen functies die de gemiddelde consument nodig heeft. De DJI drone kan 4K filmen voor de mooiste beelden. Dit is veel interessanter dan nacht camera’s en warmtezicht. De DJI drone kan zelfs cinema 4K filmen. Het is dan wel aan te raden om een micro SD kaart met een hoge schrijfsnelheid aan te schaffen zoals de SanDisk Extreme Pro micro SD kaart.