Wat voor kaart heb je precies nodig voor je camera: SD kaarten, micro SD kaarten, Compact Flash kaarten of XQD kaarten? Binnenkort kunnen we met zijn allen genieten van een nieuw soort kaart: De CFexpress. Deze kaart past fysiek in camera’s met een XQD-slot. Het is hierbij wel van belang dat het CFexpress kaart Type B is. Verder hebben deze kaarten hogere snelheden. Zo kunnen deze kaarten een leessnelheid van 17MB/s halen en een schrijfsnelheid van 1400 MB/s. Verder zijn de CF Express kaarten een stuk robuuster van XQD kaarten. CFexpress kaarten zijn in de toekomst verkrijgbaar in 64 GB, 128 GB, 256 GB en 512 GB. Echter gaat dit niet zomaar werken. Voordat CFexpress kaarten in je camera gaan werken, heb je een firmware-update nodig. Voor welke camera gaat deze update eraan komen? En wanneer kun je deze update uitvoeren? Wij vertellen het je, zodat je snel kunt genieten van deze CFexpress kaarten.

CFexpress kaart – Panasonic & Phase One

Cameraman in actie met een CFexpress kaart

Het eerste merk wat wij behandelen is Panasonic. Bij Panasonic kun je de CFexpress kaarten gebruiken voor de Panasonic Lumix S1 en de Panasonic Lumix S1R. De benodigde update wordt verwacht rond 19 november 2019. Als deze update is uitgevoerd, kunnen deze CFexpress gebruikt worden. Een andere camera waarbij dit kan, is de Phase One IQ4. Het is nog niet bekend wanneer de update voor deze camera beschikbaar is. Hou dit nieuws dus goed in de gaten, zodat je zo snel mogelijk gebruik kunt maken van deze kaarten. Met deze kaarten kunnen hogere snelheden gehaald worden dan met XQD kaarten en ook zijn deze kaarten robuuster. Update zo snel mogelijk je camera en geniet zo snel mogelijk van de nieuwste CF Express kaarten die op de markt zijn!

CFexpress kaart – Canon

Ook Canon heeft twee camera’s die in de toekomst gebruik maken van CFexpress kaarten. De eerste camera is de Canon EOS C500 Mark II. Ook hiervoor is een firmware update nodig en deze update wordt verwacht eind december 2019. Als deze is uitgevoerd, kan de CFexpress kaart gebruikt worden. Verder heeft Canon de Canon Eos 1D Mark III. Ook deze camera kan na een firmware-update de CFexpress kaarten lezen. Deze update wordt in het eerste kwartaal van 2020 verwacht. De exacte datum is helaas nog niet bekend. Het is aan te raden om dit nieuws bij Canon goed in de gaten te houden, zodat je zo snel mogelijk gebruik kunt maken van deze kaarten. Wacht hier dus niet te lang mee!

CFexpress kaart – Nikon

Nikon heeft maar liefst vijf camera’s die gebruik kunnen maken van CFexpress kaarten. De eerste camera is de Nikon Z6. Verder is het in de toekomst mogelijk om met de Nikon Z7 CFexpress kaarten te gebruiken. De derde camera hiervoor is de Nikon D5. Verder is de Nikon D500 een camera die geschikt wordt voor CFexpress. De laatste camera is de Nikon D850. Al deze camera’s zullen een firmware-update krijgen, die het mogelijk maakt om CFexpress kaarten uit te lezen. Het is echter nog niet bekend wanneer deze beschikbaar zal zijn. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de update niet voor alle camera’s tegelijkertijd beschikbaar. Zodra de update beschikbaar is, zal Nikon dit waarschijnlijk zelf melden. Hou dus goed het nieuws rond Nikon in de gaten. Zo kun je zo snel mogelijk gebruik maken van de nieuwste CFexpress kaarten, met de hoogste snelheden, hoogste capaciteiten en robuuste behuizingen.